Proces ozonowania w przemyśle
Zapewne wszystkim jest dobrze znane uczucie świeżości po burzy. Nie chodzi w tym wypadku jedynie o ulgę po upalnym dniu, ale o samą przyjemność wdychania powietrza, które wydaje się lekkie, czyste i kojące. I rzeczywiście takie jest, a zasługę poprawy jego jakości należy przypisać ozonowi, który powstaje w wyniku wyładowań atmosferycznych.
Właściwości dezynfekcyjne ozonu
Ozon – lub bardziej fachowo trójatomowy tlen O3 – jest gazem o silnych właściwościach utleniających. Badania nad działaniem ozonu potwierdziły jego skuteczność w walce ze wszelkiego typu drobnoustrojami. Pozbywanie się bakterii z pomieszczeń, w których przebywają ludzie, zapewnia nie tylko wyższy standard pracy i bezpieczeństwo zdrowia, ale poprawia również codzienny komfort pracowników poprzez eliminowanie nieprzyjemnych zapachów, powstających podczas rozkładania przez bakterie materii organicznych. Jednocześnie, co warto podkreślić, ozonowanie skutecznie usuwa alergeny z zawiesiny powietrza.
Drobnoustroje giną już przy zetknięciu z niewielką ilością ozonu. 03 przenika przez błonę komórki bakterii i ingeruje w proces przemiany materii drobnoustrojów, doprowadzając do zablokowania systemu odporności, a ostatecznie do całkowitego rozpadu komórki.
Zakres zastosowania ozonowania w przemyśle
Ponieważ efekt ozonowania jest bezpieczny dla ludzi (UWAGA: sam proces powinien być prowadzony w pustych pomieszczeniach, to znaczy, że nie mogą znajdować się w nich ludzie, zwierzęta ani rośliny, ponieważ ozon w dużych ilościach wykazuje właściwości drażniące.), to proces ten znajduje coraz szersze zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu i usług. Najczęściej oczywiście stosowany jest w przemyśle spożywczym oraz sklepach spożywczych, restauracjach, barach i magazynach żywności. Bardzo szybko ozon zastępuje popularny dotychczas chlor i nadtlenek wodoru w szpitalach, żłobkach i przedszkolach. Dane wyraźnie wykazują, że skuteczność ozonu przewyższa aż pięćdziesięciokrotnie używanie chloru przy dezynfekcji powierzchni.
Dzięki zastosowaniu generatorów ozonu gaz jest produkowany na miejscu, to jest u klienta, co znacznie obniża cenę usługi. Ozonowanie można przeprowadzić między innymi w:
- halach produkcyjnych
- zakładach przemysłu spożywczego
- zakładach przetwórstwa rybnego, mięsnego, owocowo – warzywnego
- hotelach, restauracjach, ośrodkach SPA, gabinetach odnowy biologicznej, salonach fryzjerskich
- przedsiębiorstwach usług transportowych
- gabinetach lekarskich i biurach
Ozonowanie jest praktyczne i skutecznie tam, gdzie chcemy mieć pewność, że ludziom nie będą zagrażały bakterie, drobnoustroje czy grzyby. Dzięki ozonowi można również pozbyć się przykrych zapachów stęchlizny, potu i dymu papierosowego.